Template Postduiven

Home De combinatie.
Sierduiven bij Combinatie Goossens

Vader en zoon Goossens zijn naast postduivenliefhebbers ook sierduivenliefhebbers.
Jan en Peter, beter bekend onder de naam “Combinatie Goossens” hebben jaren een prachtige kooi met sierduiven gehad en bezitten nog steeds zeer fraaie Malthezer Kipduiven.
 
Jan Goossens heeft al vanaf jongs af aan sierduiven. Zo huisden er vroeger Strassers, Engelse Modena’s, Duitse Modena’s en Kings op de hokken van Jan. Vooral met de Engelse Modena’s wist Jan zeer fraaie prestaties te behalen. Lang hebben er dan ook topdieren in de kleuren rood, geel en zwart op zijn hokken gezeten. Door een zware rugoperatie was Jan toen echter genoodzaakt zijn Engele Modena’s op te ruimen.
Sierduiven 1 (2) Sierduiven 2 Sierduiven 3
De duiven bij Jan Goossens in 1980

Toen de operatie geslaagd was en de revalidatie achter de rug was begon het bij Jan, die altijd al duiven had gehad, weer te kriebelen.
Omdat er geen goede Engelse Modena’s te koop waren schafte Jan witte Kings aan en ging hier mee aan de slag. Op 8 jarige leeftijd werd ook zoon Peter lid van Konijnen Sierduiven Vereniging Animo in Halsteren. Op de tentoonstellingen speelde Jan met zijn Kings en had hij voor Peter Duitse Modena’s aangeschaft. Na een aantal jaar kwamen er ook weer Engelse modena’s in de kleuren geel en rood op de hokken.
Sierduiven 4 Sierduiven 5
Peter tussen de Engelse modena’s
  
Een paar jaar later werden de Malthezer Kipduiven op het hok gehaald waarmee zij samen gingen spelen onder de naam “Combinatie Goossens”.
 
 
Malthezer Kipduiven bij Combinatie Goossens

De Malthezer is een zeer leuke, vriendelijke en vrolijke duif op het hok. Door zijn karakteristieke eigenschappen een aparte duif om te zien en een duif die jammer genoeg in Nederland weinig gefokt wordt. In Duitsland, Tsjechië, Croatië en Oostenrijk is de Malthezer Kipduif een populair ras.
Sierduiven 6
De Malthezer kipduif, de giraffe onder de duivenrassen.

Dit bijzondere ras is door de heren Goossens tot zeer hoog niveau in Nederland gebracht.
De stam Malthezer kipduiven is opgebouwd uit duiven van duivengrootmeesters Jan Kobus †, Jac Cals en Josef Meisinger. Deze kruisingen hebben ertoe geleid dat hun Malthezers jaarlijks met stappen vooruit gingen waardoor hun duiven tot de top van Nederland behoren.
Sierduiven 7 Sierduiven 8
De Malthezer kipduiven bij Jan in de hokken.
  
Op latere leeftijd, toen Peter ging samenwonen in Halsteren, gingen er ook Malthezer kipduiven mee naar Halsteren. Rood, geel en zwart had Peter op zijn hokken.
Sierduiven 9  Sierduiven 10
De duiven bij Peter Goossens in de tuin.

Om meer speelruimte voor de kinderen te creëren en wegens tijdgebruik vanwege de judosport heeft Peter in 2012 de Malthezers in Halsteren opgeruimd. Toch altijd weer een moeilijke beslissing want als je altijd duiven hebt gehad doet het toch raar op om eeneens zonder te zitten.
 
Jan en Peter hebben samen vele shows bezocht en samen ook heel wat reisjes naar het buitenland gemaakt. Zo stonden er jaarlijks wel een aantal buitenlandse shows en hokbezoeken op het programma. Ook de contacten met de Duitse speciaalclub werden hierbij goed onderhouden. In Nederland is Jan ook jaren penningmeester van de Nederlandse Wrat- en Kipduiven speciaalclub geweest. Sinds 2009 is hij ook erelid van deze speciaalclub.
Sierduiven 11 Sierduiven 12 Sierduiven 13
Malthezer Kipduiven van Combinatie Goossens in Bruinzilver en Blauw

Vroeger had de Combinatie Goossens malthezers in vele kleuren. Blauwzwartgeband is altijd de hoofdkleur geweest, maar ook in de kleuren blauwgekrast, bruinzilvergeband, bruin, zwart, rood, geel, wit en bont had de Combinatie zeer mooie dieren zitten.
Doordat Jan in 2008 de postduiven van schoonvader Rens Brouwers ging onderhouden moest er een keuze gemaakt worden. De postduivenstam van Rens Brouwers bezorgde Jan echter een gespreid bed want gelijk mochten er successen gevierd worden.
Omdat ook Tilly veel plezier had met de postduivensport van haar vader heeft Jan besloten de sierduivenliefhebberij op kleindere schaal voort te zetten.
Stoppen met hun mooie stam malthezers zou zonde zijn dus werden de beste dieren in blauwzwartgeband uitgeselecteerd en aangehouden. De andere kleuren verlieten het hok en zo wordt er tegenwoordig alleen in blauwzwartgeband, wat tevens de toetskleur is, gefokt en geshowd.
Sierduiven 14 Sierduiven 15 Sierduiven 16
Malthezer Kipduiven van Combinatie Goossens in wit, zwart en geel

 
Behaalde ereprijzen
 
In de loop der jaren werden er dan ook heel wat kampioenschappen behaald. De combinatie Goossens heeft dan ook een behoorlijke prijzenkast opgebouwd.
Sierduiven 17 Sierduiven 18
De prijzenkast van Combinatie Goossens 
Jan met 4 v/d 5 gewonnen NBS Kampioens diploma’s

 
Enkele belangrijke behaalde prijzen met hun sierduiven.
-  5x NBS Kampioensdiploma’s,
-  1x NBS Kwartetprijs
– 2005 Gouden NBS medaille
- 10x NBS Medaille provinciale overwinning
- 48x NBS Ere-certificaten,
-  4x Masterbreeder medaille Ornithophilia Utrecht
- Tal van nationale showoverwinningen.

Sierduiven 19

Sierduivenboek
 
Omdat er altijd weinig informatie over de Malthezer Kipduif is geweest heeft Peter in 2006 zelfs een boek over de Malthezer Kipduif geschreven, “De Malthezer Kipduif”.
Hiervoor werden jaren artikelen, afbeeldingen en allerlei andere informatie over dit ras verzameld. Ook informatie verkregen via vele buitenlandse hokbezoeken werden in dit boek verwerkt.
Sierduiven 20 Sierduiven 21 Sierduiven 22
 Het boek door Peter gemaakt, “De Malthezer Kipduif”

Het boek dat in A5 formaat in kleur is uitgebracht telt 127 pagina’s en bevat meer dan 30 schitterende en unieke kleuren platen, fraaie pentekeningen en meer dan 130 foto’s.
 
Het boek, “De Malthezer Kipduif”, geeft informatie over :
Het ontstaan van de kipduiven, de historie, de NBS Standaard, de raskenmerken, de kleurslagen, de fok, de Malthezer op het hok, het trainen voor de show, de speciaalclub, etc.
Sierduiven 23 Sierduiven 24
Het boek door Peter gemaakt, “De Malthezer Kipduif”

Het boekje met een voorwoord van Kees Verkolf en een inleiding door Jan de Jong is nog steeds verkrijgbaar voor 17,50 (20,00 incl verzendkosten)
Heeft u interesse neem dan contact op met Peter Goossens via : Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft JavaScript nodig om het te kunnen zien.
 

Voor verdere informatie over Malthezer Kipduiven kunt u natuurlijk ook met ons contact opnemen.

Sierduiven 25MEDEDELINGEN

Al 9x 1e in 2013 !!

bij PV de Vredesduif

&

5x 1e in 2013

bij CC Mark & Vliet3x Goud voor de 11-1838644

1e Pommeroeul - 876 duiven

1e Creil - 1549 duiven

1e Peronne - 778 duiven

MEMORIAL TROFFEE

Memorial Troffee

VARIA