Template Postduiven

Home Terug in de tijd

Terug in de Tijd

L. Brouwers (…… 19-2-2008†) was een duivenman in hart en nieren. Een man met een enorme duivenkennis en de gave er altijd de goede uit te pakken. Rens was lid van de sterke vereniging PV de Vredesduif in Lepelstraat waarvan zijn vader een van de oprichters was.

Terug in de tijd 00

Rens Brouwers


Als jong menneke was Rens al veel op het duivenhok van zijn vader te vinden en zo werd hij dus ook lid van PV de Vredesduif. Toen Rens voor 4 jaar in Indië moest was het een zware tijd. Bij thuiskomst in 1949 pakte hij de duivensport weer op. Van PV de Vredesduif ontving hij dat jaar een fraaie zilveren penning voor zijn terugkeer uit Indië.

Terug in de tijd 01   Terug in de tijd 02
L. Brouwers en dochter Tilly op de duivenkooi

Totdat hij getrouwd was met To van de Kieboom werd er Halsteren gevlogen met het soort duiven van zijn vader en zijn broer Willem. Dit soort duiven deden het fantastisch op de midfond en fond maar Rens was een echte liefhebber van snelle duiven.
In 1954 werd het hok uitgebreid en startte Rens zelf met hetgeen waar zijn voorkeur naar uitging, snelle duiven. Om hierin te slagen kwam hij terecht bij Stappaerts uit België en kreeg hier duiven van zijn beroemde zwarte soort. In combinatie met zijn eigen ras deden deze duiven het fantastisch.
Zijn stam duiven werd daarna gesmeed uit de rassen Van Loon uit Poppel, Gebr. Janssen uit Aerendonk, nazaten van "de Prins" van Hector Desmet uit Geraerdsbergen en De Klak uit Reusel. Het soort van Van Loon uit Poppel, waar hij meerdere malen duiven heeft gehaald, loopt echter als een rode draad door zijn stam heen.

Terug in de tijd 03   Terug in de tijd 04
L. Brouwers op zijn duivenkooi tussen zijn duiven.

De duiven vlogen de pannen van het dak in Halsteren en velen titels werden er dan ook behaald met zijn duiven. Meer dan 50 jaar wist Rens op niveau te spelen en zich zo elke keer weer bij de Generaal Kampioenen van de sterk vliegende vereniging "De Vredesduif" te scharen.
Elk jaar werden er weer nieuwe kampioenen geboren waarmee Rens zijn vliegkooi kon aanvullen. Met duiven als de blauwe 81-1843343 en de vechter 81-1851259 werd hij in 1985 Generaal kampioen van de afdeling West Brabant. De vechter werd hierbij ook Generaal duif.
Op deze manier ging het de jaren erop verder met de prestaties.

 Terug in de tijd 05   Terug in de tijd 06
De 81-1843343 als jonge duif en in 1993 als oude duif.
 
Terug in de tijd 07 
De 96-2427228 - Een van de stamdoffers op 16 jarige leeftijd (2012)
 
Doordat Rens zo sterk vloog waren er naast hoogtepunten ook dieptepunten. Zijn hok met toppers is tot 3x toe vergiftigd. Wat prestaties allemaal te weeg kunnen brengen!
Hoewel velen zeiden; nu is het klaar met de successen, wist Rens zich elke keer te herpakken en liet zich hierdoor niet uit het veld slaan. Zijn motto van dan ook "Kan niet, bestaat niet".

Brouwers had de gave er altijd de goeie uit te pakken. Toen hij wat ouder was imponeerde hij zijn vader al met zijn duivenkennis. Als hij een duif zag wist hij vaak al te raden wat voor ras het was. Hij wist alle ringnummers uit zijn hoofd en kon precies zeggen waar de duiven uitkwamen en wie de grootouders ervan waren. Een mooi voorbeeld was toen hij bij Hector Desmet was en mocht uitkiezen uit een aantal jonge duiven. Hierbij zat echter niets naar zijn zin. Zijn oog viel echter wel op een pieper die nog in de nestbak lag. Deze was echter niet te koop. Na veel aandringen ging dit piepertje toch mee naar Halsteren. Deze nazaten uit "De Prins" zorgde weer voor vele goede nakomelingen die vele kopprijzen bij elkaar wisten te vliegen.

 Terug in de tijd 08   Terug in de tijd 09
Rens op zijn duivenhok in 1995
Rens voor zijn duivenhok in 2007

De 13 meter lange duivenhok heeft ook vele gedaantes gekend want Rens was altijd bezig om dingen te veranderen om te kijken of het nog beter kon. In de tijd van "De Rooie 91-6622906 werd er zelfs met open ramen gevlogen. Bij thuiskomst stoof deze duif dan ook recht door het openstaande raam naar binnen in zijn schap. Tegenwoordig landen de duiven weer op de klep waaronder het elektronische kloksysteem zit gemonteerd.

Terug in de tijd 10

Ook dochter Tilly was als jong meisje vaak op de duivenkooi te vinden en ook zij had de liefde voor duiven. Lid van de vereniging is zij toen echter niet geworden.
Dochter Tilly trouwde met Jan Goossens en zij gingen in Lepelstraat wonen. Vader Rens stelde schoonzoon Jan dan ook voor een duivenhok voor hem neer te zetten en ook met postduiven te beginnen. Jan was in de tijd echter verslaafd aan de sierduiven die hij al van jong af aan had. Strassers, Engelse Modena's, Kings, Duitse Modena's huisden op zijn duivenhokken waarmee Jan ook zeer succesvol was.
Ook kleinzoon Peter Goossens vond sierduiven prachtig en ook hij werd op 8 jarige leeftijd lid van Konijnen Sierduiven Vereniging Animo te Halsteren. Jan en Peter statte toen met Malthezer Kipduiven en wisten hier een geweldige stam mee op te bouwen waarmee de top van Nederland werd bereikt. Deze combinatie wist tot op heden maar liefst 5 NBS kampioensdiploma's, (is de hoogste prestatie die men in Nederland kan behalen!) 48 NBS erecertificaten, vele NBS medailles, 3 Master Breeder Medailles en de zelfs de Gouden NBS kwartet prijs (de hoogste duivenonderscheiding in de sierduivensport) te winnen.

Terug in de tijd 11   Terug in de tijd 12
Peter samen met opa de duivenkooi


Peter op oudere leeftijd
met De Rooie 906

Inmiddels was ook Peter, de kleinzoon van Rens, vaak bij zijn opa en oma te vinden. Zo ook op de duivenkooi want opa wist ook Peter voor de postduivensport te motiveren. Zo werd Peter in ......ook lid van PV de Vredesduif en ging L.Brouwers verder onder de Combinatie L.Brouwers en Klzn.
Opa Brouwers was natuurlijk de drijvende kracht, maar Peter vond het geweldig om op de hokken te helpen als de duiven thuis kwamen. Samen werden de gummi ringen dan ook fanatiek van de duivenpootjes afgehaald en enorm snel in de klokken gedaan. Opa en Kleinzoon behaalden dan ook fraaie uitslagen en vele eerste plaatsen. De bekendste duiven uit die tijd waren de blauwe 881 en "De Rooie 906" van 1991
"De Rooie" wist in 5 jaar maar liefst 68 prijzen te behalen en was dan ook Generaal Duif bij de Vredesduif in 1994, en 2e Generaal Duif in 1995.
In 1995 werd deze duif door Peter voor het eerst bij de ZNB opgegeven. Met 3893 punten werd "De Rooie" de beste Vitesse duif van de ZNB. En dan te bedenken dan 1993 en 1994 zijn topjaren jaren.

Daar Peter ook fanatiek en succesvol was in de judosport had hij na een aantal jaren in het weekend niet altijd meer tijd om zijn opa bij te staan als de duiven thuis kwamen. Hierdoor kwam opa er weer alleen voor te staan en de opkomst van het elektronische klokken bleek hierbij een uitkomst. Toch bleef Peter lid van de Vredesduif en was hij Opa altijd behulpzaam als het nodig was.

Rens was een man die elk jaar weer startte met een schone lei. Duiven die minder dan 75% hadden prijsgevolgen verdwenen in de diepvries om er soep van te maken en de kooi werd verder weer met goede jonge duiven aangevuld.
Alle uitslagen van het jaar verdwenen in de oud papier doos want Rens was een man die alles in zijn hoofd had zitten. Hij kende zijn stam door en door en wist precies welke afstamming elke duif had. Jammer genoeg zijn hierdoor ook de mooie uitslagen, diploma's en titels verdwenen. Ook om bekers en prijzen gaf Rens niets. Deze verhuisden vaak naar jeugdleden in de vereniging of naar kennissen die graag een mooie beker wilde hebben. Slechts enkele zijn er bewaard gebleven van alle jaren. Vanaf de jaren 90 heeft kleinzoon Peter wel veel gegevens bewaard. (zie verderop wat mooie uitslagen uit die tijd).

In 2005 werd in Lepelstraat het 60 jarig bestaan van de Vredesduif gevierd. L. Brouwers ontving hier de Bronzen NPO speld voor zijn jaren lidmaatschap. Jammer vond Rens het dat de Vredesduif niet alle juiste gegevens had doorgeven aan het NPO. Rens was immers al voordat hij naar Indië ging (1946 t/m 1949) al lid van de Vredesduif en startte in 1954 voor zichzelf met duiven wat dus betekend dat hij in 2005 al meer dan 50 jaar lid was van de Vereniging. Doordat alle oude papieren kwijt waren was dit niet meer terug te zien. Dit was voor Rens een grote teleurstelling.

Terug in de tijd 13 Terug in de tijd 14
Rens in 2005 tijdens de uitreiking van de Bronzen NPO speld
tijdens het 60 jarig bestaan van P.V. de Vredesduif

Brouwers stond bij de Vredesduif bekend als een man die altijd voor een ander klaar stond met raad en daad. Vele jaren was hij actief met manden laden, klokken lichten en allerlei andere hand en spandiensten. Ook voor raad en goede duiven kon men bij hem terecht. Hij werd door de leden "De duivenprofessor" genoemd. Zelfs de dierenarts uit de regio kwam regelmatig bij Rens om raad vragen.
Vroeger verhuisden er dan ook vele topduiven naar medefokkers in de vereniging en in het land. Rens was dan ook nooit te beroerd om een bon te schenken en er vaak nog een paar duiven op toe te geven. Jammer genoeg waren er ook mensen die misbruik maken van de goodwill van Rens. Duiven die bij Rens voor een paar tientjes gekocht werden bleken later aan topfokkers voor 250 gulden doorverkocht te worden. Rens was wel altijd een principe man. Iedereen kon de beste duiven krijgen, maar mensen die hem bedrogen kregen dan ook geen pluim meer van hem.

Regio liefhebbers zoals K. Laban, F.Bal, C. v/d Enden, M.Heijboer, A.Verbogt, A van Eekelen, L.Franken etc. hebben jarenlang top gevlogen met duiven van Brouwers.
Zo had L.Franken een bon gekocht voor jonge duiven bij Brouwers en had hiervoor enkele duiven uitgekozen. Voordat hij wegging pakte Rens nog een jonge duif en zij tegen Franken neem deze ook maar mee, maar let op want dit wordt een goede. En dit kwam uit want het jaar erop werd deze duif in de vereniging zelfs generaal duif.
Ook kreeg C. van de Enden uit Lepelstraat een jonge duivin. Ook dit was een hele goede want de nakomelingen hieruit waren erg succesvol.
Kees Laban uit Tholen is jaren succesvol geweest met de Brouwers duiven. Kees die wekelijks bij Rens en To op bezoek kwam (en nu nog) heeft jaren in Rayon Zeeland aan de top gestaan. Kees was dan ook als een zoon voor Rens en kon meekrijgen wat hij wilde.
Zo ook Frans Bal en Zoon die nog steeds mooie uitslagen maken in Rayon Zeeland met rechtstreekse Brouwers duiven.

Toen Rens in 2007 ziek werd en op bed kwam te liggen nam schoonzoon Jan en dochter Tilly het roer over van Rens want duiven betekende alles voor Rens en doorgaan met de duiven betekende erg veel voor hem. Omdat hij het zelf niet meer kon namen Jan en Tilly deze taak op zich en zo bijgestaan met adviezen van Rens zelf begon Jan, die altijd zij nooit met postduiven te starten, toch met postduiven.

Jan was een goede leerling en verdiepte zich ook in de vele duivenboeken die hij had. Jan heeft namelijk een collectie van meer dan 100 sierduiven en postduivenboeken.
Samen met Rens werden er in dat jaar ook weer prachtige prestaties behaald met eerste plaatsen op Creil en Sezanne.

Terug in de tijd 15   Terug in de tijd 16
Jan met de 752, 1e op Creil


Jan en Romy met de 295, 1e op Sezanne
 
Op zijn ziekbed kwam Jan dan ook met grote regelmaat met allerlei jonge duiven aangelopen om deze aan Rens te laten zien. Tot ieders verbazing wist Rens elke keer precies waar de jonge duif uitkwam. Zo kwam Jan met een fraaie jonge doffer aangelopen en zij tegen zijn schoonvader; "als je weet waar hij uitkomt mag je hem hebben" Rens hoefde niet eens goed te kijken en zij meteen dat hij uit de Oude van Loon kwam. Tja een gave verlies je niet zomaar !

Na de dood van Rens in 2008 gingen Jan en Tilly verder met de duiven en zo kreeg Rens toch nog zijn opvolgers. Kleinzoon Peter helpt hierbij op de achtergrond en is vaak tijdens het thuiskomen van de duiven bij zijn Oma te vinden, want vanuit de oude kooi wordt nog steeds gevlogen. Ook verwerkt Peter alle uitslagen in tabellen en zo wordt er nauwkeurig bijgehouden hoeveel prijzen de duiven behalen. Erg belangrijk natuurlijk want het motto van zijn opa was altijd zolang een duif vliegt moet hij 75% prijsvliegen anders vliegt hij eruit!.

Op Rens zijn sterfbed heeft hij nog veel met schoonzoon Jan en kleinzoon Peter besproken. Zoals met zijn opa besproken nam Peter in de zomer van 2008 contact op met Louis van Loon uit Poppel (2012†) en werden er in 2008 nog een 5 tal duiven bijgehaald zoals Opa dat gewild had. Deze duiven werden in de Brouwers stam ingebracht wat resulteerde in de 09-1294878.
Deze duif werd in de vereniging als jonge duif tussen de oude duiven 7e generaal duif en 1e generaal jonge duiven. Samen met de andere jonge toppers zorgde de 878 voor het "Hokkampioenschap Vitesse Jonge duiven" bij Brabant 2000 (met meer dan 2200 liefhebbers). Bij Brabant 2000 werd deze duif ook nog 12e Duifkampioen uit vele duizenden jonge duiven. een fraaie prestatie!

Terug in de tijd 17   Terug in de tijd 18
Jan bespreekt de duiven met duivenlegende Louis van Loon (Poppel 2008)

De jaren 2009 / 2010 / 2011 en 2012 bewezen de Brouwers duiven hun klasse want de lijn prestaties is nog steeds stijgende met Jan Goossens nu aan het roer. Hij heeft inmiddels prachtige prestaties neergezet.
 
 Terug in de tijd 19
Hier de 04-2167497 begin 2009 voor zijn zitvak. Een topduif van Brouwers die pracht prestaties heeft gevlogen en eind 2009 is verhuist naar de kweekafdeling


Enkele prijzen van de 497

1e Creil tegen 2568 duiven

1e Houdeng tegen 1739 duiven

1e Strepy/Thieu tegen 1507 duiven

1e Pithiviers tegen 845 duiven

1e Sens tegen 365 duiven

1e Harchies tegen ..... duiven

2e Pithiviers tegen 2393 duiven

3e Pithiviers tegen 832 duiven

3e Sens tegen 1032 duiven

3e Morlincourt tegen 703 duiven

5e St.Quentin tegen 2336 duiven

6e St.Quentin tegen 2042 duiven

7e Creil tegen 2233 duiven

7e Chantilli tegen 798 duiven

10e Pommeroeul tegen 2029 duiven

14e Creil tegen 795 duiven

36e Creil tegen 2274 duiven

Etc etc.


Terug in de tijd 20

Rens in 2007 met zijn 497
 


Oude Prestaties

Rens Brouwers hechtte geen waarde aan prestaties uit het verleden en ging elk jaar weer voor nieuwe mooie prestaties. Hij bewaarde dan ook geen uitslagen waardoor de prestaties van vroeger alleen maar via de vele bokalen en verhalen van Rens zelf herinnerd werden.

Kleinzoon Peter bewaarde uit de jaren 90 wel een aantal prestatielijsten. Hieronder een overzicht van een aantal fraaie uitslagen van L.Brouwers en Kleinzoon.
 
Vlucht: Etampes    
Duiven totaal: 603 Duiven mee: 36 Datum: 15-08-1992
1–3–4–11–12–17–18–29–30–33–70–71–81–83–84–132 (16 v/d 36)
 

Vlucht: Roye             
 Duiven totaal: 1488  Duiven mee: 46  Datum: 25-07-1993
1–9–10–26–27–32–34–78–79–92–155–174–179–180–183–203–204–233–234–267–271–281–296 (23 v/d 46)


Vlucht: Creil            
Duiven totaal: 952 Duiven mee: 34 Datum: 07-08-1993
 1–3–7–11–17–19–36–48–61–62–81–100–143–146–148–179–210 (17 v/d 34)
 

Vlucht: Creil             
Duiven totaal: 919 Duiven mee: 37  Datum: 06-08-1995
2–3–5–7–8–13–17–36–37–47–76–102–121–151–176–193–202–227–228–229–230 (21 v/d 37)
 

Vlucht: St.Quentin  
Duiven totaal: 1191 Duiven mee: 40 Datum: 16-07-1995
1–2–8–11–13–18–39–46–60–105–106–107–150–151–160–176–219–238–249–267–276–278–297 (23 v/d 40)


Vlucht: St.Ghislain 
Duiven totaal: 1340 Duiven mee: 40 Datum: 10-04-1995
 1–28–29–45–81–109–112–116–125–136–141–210–237–272–297–306–312–317–335 (19 v/d 40)


Vlucht: Orleans      
Duiven totaal: 282 Duiven mee: 12 Datum: 29-06-1995
1–4–5–6–24–25–28–35–41 (9 v/d 12!)
 

Vlucht: St.Ghislain Duiven totaal: 1136 Duiven mee: 37 Datum: 20-08-1995
1–5–13–23–24–37–58–60–61–63–79–95–100–147–150–176–177–178–179–189–232 (21 v/d 37)
 

Vlucht: Creil           
Duiven totaal: 550 Duiven mee: 36 Datum: 11-08-1996
 3–4–7–9–14–22–23–24–26–36–37–51–52–53–56–63–70–79–88–89–100 (21 v/d 36)
 

Vlucht: St. Quentin Duiven totaal: 744 Duiven mee: 29 Datum: 24-08-1996
  3–4–7–18–21–29–30–42–45–50–53–68–96–97–118–144–145 (17 v/d 29)
 

Vlucht: Orleans      
Duiven totaal: 325 Duiven mee: 20 Datum: 24-08-1996
1–6–8–24–27–28–30–41–45–55–59–63 (12 v/d 20)
 

Vlucht: Niernies      
Duiven totaal: 1062 Duiven mee: 27 Datum: 11-07-1998
3–15–16–17–18–29–31–46–47–73–76–78–90–173–212–227–228 (17 v/d 27)
 
 
Vlucht: Morlincourt Duiven totaal: 1014 Duiven mee: 27 Datum: 25-07-1998
1–2–4–8–12–13–16–49–54–64–65–88–93–98–133 (15 v/d 27)
 

Vlucht: St.Ghislain Duiven totaal: 706 Duiven mee: 30 Datum: 15-08-1998
2–4–5–9–10–23–24–43–55–58–78–129–130–158–174 (15 v/d 30)


Vlucht: Nijvel          
Duiven totaal: 673 Duiven mee: 33 Datum: 08-08-1998
1–8–9–10–13–15–24–26–49–63–81–103–104–109–136–137–147 (17 v/d 33)
 

Vlucht: Orleans      
Duiven totaal: 472 Duiven mee: 20 Datum: 08-08-1998
6–15–23–32–58–82–83–97–112–116 (10 v/d 20)
 

Vlucht: St.Quentin 
Duiven totaal: 741 Duiven mee: 22 Datum: 17-04-1999
2–35–95–98–114–115–118–188 (8 v/d 22)


Vlucht: Morlincourt Duiven totaal: 763 Duiven mee: 20 Datum: 24-07-1999
4–6–9–11–16–148 (6 v/d 20)
 

Vlucht: Vilvoorde   
Duiven totaal: 148 Duiven mee: 10 Datum: 01-08-1999
4–6–9–11–16–148 (9 v/d 20)
 

Vlucht: Vilvoorde   
Duiven totaal: 148 Duiven mee: 10 Datum: 01-08-1999
3–4–5–6–10–14–17–33–35 (9 v/d 10!)
 

Vlucht: Morlincourt Duiven totaal: 703 Duiven mee: 13 Datum: 10-06-2006
3–30–32–70–80–144–145–147–148 (9 v/d 13)


Vlucht: Creil            
Duiven totaal: 863 Duiven mee: 14 Datum: 28-05-2006
1–37–51–53–129–158–171–186 (8 v/d 14)


Vlucht: Creil  M&VL
Duiven totaal: 2568 Duiven mee: 14 Datum: 28-05-2006
1–116–149–151–328–410–439-475 (8 v/d 14)


Vlucht: Pithiviers    
Duiven totaal: 845  Duiven mee: 13 Datum: 03-06-2006
1–30–37–38–61–81–114–172–188 (9 v/d 13)

MEDEDELINGEN

Al 9x 1e in 2013 !!

bij PV de Vredesduif

&

5x 1e in 2013

bij CC Mark & Vliet3x Goud voor de 11-1838644

1e Pommeroeul - 876 duiven

1e Creil - 1549 duiven

1e Peronne - 778 duiven

MEMORIAL TROFFEE

Memorial Troffee

VARIA